Open Banking werd populair in business-to-consumer (B2C) toen tools voor persoonlijk financieel beheer (PFM) opkwamen als nieuwe oplossingen, waarmee gebruikers eemvoudig meerdere bankrekeningen konden inzien en naadloos hun financiën konden beheren. Een paar jaar later evolueerde het financiële landschap en ontstond de vraag naar oplossingen in business-to-business (B2B), om te voldoen aan de behoeften van bedrijven, waaronder cashmanagement, treasury en facturatie.
Als reactie op deze trends hebben Open Banking providers hun operaties gesegmenteerd en hebben zich gespecialiseerd in B2B of B2C. B2C providers concentreerden zich op oplossingen voor consumenten, wat door schaalvergoting leidde tot consolidatie in de industrie. In 2021 hebben internationale card schemes B2C marktleiders overgenomen, zoals Visa met Tink en Mastercard met Aiia.
Op dezelfde manier is de B2B sector geconsolideerd tot een aantal sterke spelers. In 2017 heeft Isabel Group Ponto overgenomen om haar positie als marktleider in financiële dienstverlening in België en Europa te versterken. Ondanks de verschillen maken zowel B2B als B2C op vergelijkbare wijze gebruik van API’s door gebruik te maken van de Europese regelgeving die bekend staat als de tweede Richtlijn betreffende betaaldiensten (PSD2).
Open banking bevordert innovatie en stroomlijnt financiële taken
Traditioneel wisselden banken gegevens uit in specifieke formaten, bijvoorbeeld Coda in België en EBICS in Frankrijk. Dit proces vergde veel manueel werk en was beperkt tot specifieke regio’s, waarbij elk land een ander formaat hanteerde. Wanneer auditors gegevens wilden uitwisselen tussen banken en bedrijven, ontvingen ze Excel-documenten. Deze bestanden moesten regelmatig handmatig worden gecontroleerd.
Gelukkig is dit veranderd. Softwareoplossingen maken vandaag de dag gebruik van Open Banking API’s om hun gebruikers bijgewerkte financiële gegevens en gestandaardiseerde informatie te bieden. Deze situatie komt zowel de leverancier van softwaretoepassingen als de gebruiker ten goede. Enerzijds stellen real-time financiële gegevens gebruikers in staat om snel en nauwkeurig beslissingen te nemen. Anderzijds stellen gebruiksvriendelijke API’s softwaretoepassingen in staat om een klantgericht en dynamisch ecosysteem aan te bieden.
Deze Open Banking API’s bieden Accountinformatiediensten (AIS) en Betalingsinitiatiediensten (PIS). Met AIS halen softwaretoepassingen automatisch klantaccountgegevens op en bieden ze tools voor treasury, facturatie en financieel beheer. Met PIS kunnen gebruikers betalingen rechtstreeks vanuit de applicatie doen of links verzenden om onbetaalde facturen op te volgen. Bovendien zijn Open Banking betalingen goedkoper en sneller dan bestaande online betaalmethodes.
De impact van gegevensbeveiliging en privacyregelgeving
Banken waren aanvankelijk terughoudend om financiële gegevens te delen. Echter, regelgeving zoals de PSD2 in Europa dwongen hen om hun API’s beschikbaar te stellen aan externe providers. Sindsdien hebben nieuwe trends en de Covid-pandemie barrières voor adoptie in zowel de B2B- als B2C-sectoren weggenomen. Er moet echter nog steeds werk worden verzet om het bewustzijn en begrip van de voordelen van open banking te vergroten.
Kijkend naar de toekomst biedt open banking aanzienlijke kansen met voortdurende vooruitgang op het gebied van gebruikersadoptie en technologie. Er liggen echter nieuwe uitdagingen in het verschiet. Zo vereisen bijvoorbeeld gegevensbeveiliging en privacyregelgeving constante waakzaamheid van dienstverleners en gebruikers.
Open banking heeft bewezen een gamechanger te zijn, waardoor de efficiëntie in zowel de B2B- als B2C-sectoren wordt verhoogd. Het gebruik van API’s en gestandaardiseerde gegevens heeft financiële taken gestroomlijnd, wat innovatie stimuleert en gebruikers in staat stelt processen te automatiseren en geïnformeerde beslissingen te nemen in de richting van de toekomst van open finance.
Bekijk ons expertinterview en ontdek hoe Open Banking innovatie stimuleert voor bedrijven: